Özyeğin Üniversitesi’nde Erasmus


Uzun ve yorucu bir sürecin ilk ayağı: Başvuru süreci. :-)

Özyeğin Üniversitesi’nin özellikle Mühendislik departmanının Erasmus konusunda yaptığı antlaşmalar oldukça kısıtlı. Avrupa’daki ortak kurumlardan bazıları şunlar:




  • Poznan University of Tech, Polonya
  • Debrecen University, Macaristan
  • Pforzheim University, Almanya
  • Universidad Politecnica De Madrid, İspanya
  • Technological Education Institution of Western Macedonia, Yunanistan
  • The University of Peloponnese, Yunanistan
  • Helsinki Metropolia University of Applied Sciences, Finlandiya

Endüstri Mühendisliği bölümünün bu kurumlar arasından sadece 1 tanesiyle ikili antlaşması bulunuyor, o da; Almanya’daki Pforzheim Üniversitesi. Bu konu hakkında söyleyeceğim çok şey var ama sonraya saklıyorum.

Asıl konumuz olan Başvuru ve Değerlendirme Süreci‘ne dönecek olursak:

Geçen sene itibariyle Özyeğin Üniversitesi’nde Erasmus başvuru sürecini biraz değiştirdiler. Daha adil bir sistem olacağına inandıkları sınav sistemine bir geçiş yaşandı. Peki bu geçiş yapılmadan önce nasıl bir işleyiş vardı? Önceden öğrencilerin sadece:

[indeed_popups id=1]

  • Not ortalaması
  • ENG 101 ve ENG 102 derslerinden aldıkları notlar

değerlendirilirken, değişen sistemle beraber artık öğrenciler yeni bir sınava giriyorlar. Yani, artık önemli olan:

  • Not ortalaması (50% ağırlık)
  • Girilecek sınavdan alınacak olan not (50% ağırlık)

Peki, bu yeni sistem gerçekte ne kadar âdil? Bana kalırsa; girilen sınavın İngilizce’nizi ölçmekle doğrudan bir alakası yok. Bu sınavda, Reading ve Listening bölümleri olmadığı gibi sadece Paraphrasing ve küçük parçalardan ne çıkardığımıza dair sorular bulunuyordu. Belki ilk sene olmasından mütevellit bu şekilde bir sınav yapılmış olabilir, umarım önümüzdeki seneler de değişmesinin altında yatan ana sebep olan âdil bir sınav sistemine geçiş yaparlar.

Daha merak uyandıran bir diğer konuda; Hibe meselesi. Maalesef geçen sene itibariyle Hibe alan sayısı ve aldıkları miktarlar iyicene düştü. Ülkeden ülkeye değişen bu ücretlerin, en son hâli şu şekildedir:




1.Grup Program Ülkeleri : Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenşyan, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık

1.Grup Program Ülkeleri aylık öğrenci öğrenim hibesi: 500 Euro, Aylık öğrenci staj Hibesi: 600 Euro

2.Grup Program Ülkeleri : Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye

2.Grup Program Ülkeleri aylık öğrenci öğrenim hibesi: 400 Euro, Aylık öğrenci staj hibesi: 500 Euro

3.Grup Program Ülkeleri: Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polanya, Romanya, Slovakya, Makedonya

3.Grup Program Ülkeleri aylık öğrenci öğrenim hibesi: 300 Euro, Aylık öğrenci staj hibesi: 400 Euro

Özyeğin Üniversitesi’nde hibe alan öğrenciler şu kriterler göz önünde bulundurularak seçiliyor:

  • Not ortalaması (55% ağırlık)
  • ENG 101 ve ENG 102’den alınan notlar (45% ağırlık)

Doğrusunu söylemek gerekirse; ENG 101 ve ENG 102’nin kaâle alınarak bir değerlendirme yapıldığı konusunda çok emin değilim, bunun yerine yine sınavdan aldığınız notu da baz alıyor olabilirler, ama ağırlık yukarıda yazdığım şekildedir.

İlk etapta alacağınız toplam ücretin 80%’i belirteceğiniz hesap numarasına yatırılıyor. Ben UniCredit’le antlaşması bulunduğundan YapıKredi’den Euro hesabı açtım. UniCredit ATM’lerinin bulunduğu yerlerden herhangi bir ek komisyon ücreti ödemeden paramı çekebileceğim. ATM’lerinin bulunduğu ülkeleri ve şehirleri buradan kontrol edebilirsiniz: 1 2




Hibenin geri kalan 20%’lik kısmı ise belirli şartları yerine getirebilirsem alabileceğım. Bunlardan bazıları:

  • Katılım belgesi
  • Pasaport’ta ki giriş-çıkış tarihlerinin önceden belirttiğim tarihlerle uyuşuyor olması
  • Aldığım derslerin en az üçte ikisini (en az 20 krediye tekâbül etmeli) başarıyla vermek gibi…

Bunlar haricinde dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta: Hibe almanız kesinleştikten sonra online olarak yaklaşık 45-50 dakika süren ve “Grammar, Vocabulary, Key Communicative Phrases, Listening ve Reading” bölümlerinden oluşan bir sınava tabi tutuluyorsunuz – en azından biz de böyle :-). Bu sınavdan alacağınız not hibe alıp, almamanızı etki etmiyor ancak, yapmayanların hibe alamayacağı yazıyordu. Tahminim ülkelerin başarı oranlarını kontrol ediyorlar, belki de daha âdil bir hibe dağıtım sistemi oluşturmak için yapıyorlardır. Ayrıca, dönem sonunda yabancı dilinizin ne kadar ilerlediğini ölçebilmek için buna benzer bir sınava daha girileceği yazıyordu.

Aynı TOEFL’da olduğu gibi; bu testin sorularını da doğru çözdükçe sorular biraz daha zorlaşıyor, yanlış cevap verdikçe de sorular biraz daha kolaylaşıyor. Testi bitirdikten sonra karşınıza şöyle bir ekran çıkmalı:

Result

Bu ekranı aldıktan kısa bir süre sonra Online Kurs’a kayıt olduğunuza dair bir mail alacaksınız. Hibe sürecini tamamlayabilmek için gitmeden önce bu online kursa en azından bir defa giriş yapmanız gerekiyor. Çok inceleme fırsatım olmadı ama videoların, egzersizlerin bulunduğu güzel bir kursa benziyordu.

O işi de hallettikten sonra geriye sadece okulunuzun size imzalatacağı belgeler kalıyor. :-)




Yorum Bırak