Erasmus Kabülü Aldıktan Sonra Hazırlanması Gereken Belgeler


İstenilen belgeler okuldan okula değişiklik gösterebilir, daha detaylı ve doğru bilgiyi gideceğiniz okulun web sitesinden öğrenebilirsiniz. Mesela, Pforzheim bizden şu belgeleri istemişti:




  • Application form (Pforzheim’ın web sitesinden indiriliyor)
  • 1 digital (passport) picture (preferably jpg/150dpi)
  • Transcript of records (Okuduğunuz okuldan alıyorsunuz, biz de International Office temin etmişti)
  • Language certificate (English and/or German, min. B2) (Okuduğunuz okuldan alıyorsunuz, biz de International Office temin etmişti)
  • Learning Agreement (Kendiniz doldurup, sizden sorumlu hocanıza imzalatıyorsunuz)
  • Study Plan (Kendiniz doldurup, sizden sorumlu hocanıza imzalatıyorsunuz)
  • CV

2 belge bütün gidecek öğrenciler için geçerli, bu belgelerin isimleri:

  • Learning Agreement
  • Study Plan

Bu 2 belgeyi hazırlamak; beni vize alma sürecinden daha fazla yormuş ve okula özellikle de bölümüme karşı zıtlanmama sebep olmuştu. Hâlâ içimde tuttuğum bazı şeyler var, onları zamanı gelince yazacağım.
[indeed_popups id=1]
Learning Agreement ve Study Plan belgeleri, gideceğiniz üniversitedeki derslerle, okuduğunuz üniversitedeki dersleri eşleştirebilmek için hazırlanan belgelerdir. Aslında, Study Plan’da yazanları direkt olarak Learning Agreement’a da yazdığınızdan dolayı; Learning Agreement’ın daha geniş çaplı bir belge olduğunu söyleyebilirim.

Bu 2 belgeyi hazırlamadan, yani derslerinizi eşleştirmeye başlamadan önce, gideceğiniz üniversitede alabileceğiniz ve okuduğunuz üniversitedeki mevcut derslerin hepsinin içeriklerinin bulunabileceği dokümanlar hazırlamanızı öneriyorum. Tabii size yardımcı olabilecek hocalarınız varsa ne alâ, yoksa iş başa düşüyor.

Pforzheim’a gidecek arkadaşlara rehber olabilmesi açısından, kendi hazırladığım belgeleri paylaşıyorum: Özyeğin , Pforzheim 1 , Pforzheim 2




Gözünüze eşleştirmek için kestirdiğiniz derslerin ilk onayını; okuduğunuz üniversitede o dersi veren hocadan alıyorsunuz, diğer onayı da Erasmus Bölüm Koordinatörü’nden almanız gerekiyor – bize gelen ilk bilgi sadece Erasmus Bölüm Koordinatörü’nden alınacak onayın yeterli olacağı yönündeydi -. Fakat, eşleştirme konusundaki son kararı okulunuzda sonradan toplanacak kurul verecek. Yani, eşleştirdiğiniz derslerin hepsinin aynı krediyle sayılmasını beklemeyin. Hele de Özyeğin’de okuyorsanız; bölüm seçmeli derslerini bile saydırırken binbir takla atmanız gerekebilir.

Learning Agreement daha geniş çaplı bir belge olsa da bunun yerine hazırladığım Study Plan’in bir kısmını paylaşıyorum, burada yazılanlar daha değişik bir formatta Learning Agreement’a da yazılıyor:

StudyPlan

En aşağıda eşleştirilmemiş SIC1104 kodlu bir ders var gördüğünüz gibi, o dersi almayı Pforzheim zorunlu tutuyor. Belki sizin gideceğiniz üniversitede de böyle birkaç ders olabilir. Ayrıca, ders sayısının fazlalığı da dikkatinizi çekmiş olabilir, hepimiz derslerin sayılıp, sayılmayacağını bilmediğimizden dolayı bu şekilde yazmıştık. Bir de yanlış hatırlamıyorsam minimum 30 kredi yazma gibi bir zorunluluk vardı. Başta bu kadar çok yazdığımız için karşı çıkar gibi olmuşlardı da karşı tarafa şöyle bir mail gönderip, sorun değil mesajını aldığımda onlar da kabul etmişti:

“Dear xxx,

I attached the necessary documents, “Learning Agreement, Study Plan, Application Form, Transcript of Records, Language Certificate, CV and 1 digital picture” for exchange program.

When you look at Learning Agreement or Study Plan, you might be surprised by the high number of courses. There are still some confusions about Erasmus Exchange Program in my university. Unfortunately, we do not know whether the courses we’ll take will be accepted. In case they are approved, we do not know what their credits will be. Because of that, we’ve selected as many courses as we can for the time being. Facult Board will make the final decision soon.

In order not to delay the application period, I am sending you Learning Agreement and Study Plan in this form. After Board makes the final decision, I’ll inform you which courses I want to drop. Please accept my apology.

Please let me know if there is a mistake or missing information in my documents.

Best regards,

Alp Uzuner”




Gerekli belgeleri gideceğiniz üniversiteye gönderdikten sonra – biz email ile göndermiştik -, aynı zamanda Learning Agreement ve Study Plan’i de okuduğunuz okulun gerekli birimine teslim ediyorsunuz. Sonrasında kurul bu derslerin sayılıp, sayılmamasına, sayılırsa da; kaç krediyle sayılacağına karar veriyor.

Özyeğin Üniversitesi’nde bu işlem bu seneye kadar öğrenci döndükten sonra yapılıyordu. Yani, öğrenci dersi alıyordu, aldığı dersin sayılıp, sayılmayacağını döndükten sonra öğreniyordu. Neyse ki bu yanlış uygulamadan bu sene itibariyle vazgeçtiler. Artık gitmeden önce hangi dersin, kaç krediyle sayıldığını öğrenebiliyoruz.

Mesela ben IE 384 Information Systems dersini okulumda veren hocadan ve Erasmus Bölüm Koordinatör’ünden onay almama rağmen; bu ders sayılmadı. Aklımda başka bir ihtimal daha var ama onu yazmak istemiyorum.

Sayılan derslerim ve kaç krediyle sayıldıklarını da okulun bana mail olarak gönderdiği aşağıdaki resimden görebilirsiniz:

Sayilan1

Daha önce birkaç defa söylediğim gibi bu konu hakkında sonradan daha detaylı bir yazı yazacağım. Şimdilik, Endüstri Mühendisliği’nde okuyup, Erasmus yapma düşüncesi içerisinde olan arkadaşlara verebileceğim tek öneri: Özyeğin’de mümkün olduğunca az serbest seçmeli ders almaları. Yoksa, bölümün Avrupa’daki tek antlaşmalı okulunda ders saydırırken oldukça zorlanabilirsiniz.




1 Yanıt


  • Avatar deneme // // Yorum

    deneme

Yorum Bırak