Alman Başkonsolosluğu’ndan Öğrenci Vizesi Almak


Alman Başkonsolosluğu’ndan öğrenci vizesi alabilmek için öncelikle iData’dan randevu almanız gerekiyor.

iData’nın telefon numarası: 444 84 93




İlk aradığınızda sizden 14 TL hesaplarına para yatırmanızı isteyip, 1 gün sonra randevu almak için aramanızı söyleyecekler. Ben bu hesap numarasına parayı yatırdım – açıklama kısmına “iDATA DAN VE HİZMET AŞ, İsminiz – Almanya Erasmus Öğrenci Vizesi Ücreti” yazmayı unutmayın – :

iData IBAN numarası: TR61 0006 7010 0000 0090 6430 75 siz yine de ücreti yatırmadan teyit ettirin.
[indeed_popups id=1]
Parayı yatırıp, randevu almak için aradığımda 1 hafta sonrasına randevuyu verdiler. Bilmeyenler için İstanbul Alman Başkonsolosluğu Taksim’e oldukça yakın bir yerde. Karşıdan geleceklere tavsiye; Kadıköy’den vapura binip Beşiktaş’ta inin, oradan birçok otobüs geçiyor, ben 129T’ye binip Gümüşsuyu durağında inmiştim. Durağın biraz yukarısında da o görkemli binayı göreceksiniz zaten. :-)

Randevuyu aldıktan sonra, iData size randevu saatinizi ve gerekli olan evrakları içeren bir mail yollayacak, size önerim; bu maili almadan önce bütün evraklarınızı hazırlayın. Bana gelen mailde 2 tane evrak dosyası bulunuyordu, diğer arkadaşlarıma ise 1 tane bu dosyadan göndermişlerdi. 2.evrak dosyası dil kursuna gidenler için zorunluymuş, ben iData’yı randevu almak için aradığımda dil kursuna gideceğimi söylediğimi hatırlamasam da bana 2.sini de yollamışlar – iyiki de yollamışlar. 1.Dosya , 2.Dosya

Bu dosyaların içinde yazan evrakların hepsinin 2’şer adette fotokopisi çekilmeli. Aslında, hepsine gerek yokta konsolosluk işlerini daha rahat yapabilsin diye 2’şer tane istiyorlar. Size sonradan lazım olacak belgelerin (AT 11, Tapular) 2’şer adet fotokopisini alırlarken, lazım olmayacak belgelerin (Öğrenci belgesi) orjinalini + 1 adet fotokopisini alıyorlar. Siz yine de 2’şer fotokopisini çektirin, hatta 3 adet çektirin yedekte bulunsun. :-)

Evrakları tamamlamaya başlamadan önce 40 veya 60 poşetlik bir dosya almanızı, ve her bir evrağı bir poşete koymanızı öneriyorum.




Yukarıda paylaştığım 2 dosyayı da dikkatli inceleyin, şimdi ben sırasıyla kendi dosyamda olan evrakları yazacağım, aşağıda yazılı olan evrakların 2’şer fotokopisi de çekilmiştir ve bazısı gerçekte çokta lazım olmayabilir, görevli tarafından alınmayan evrakları da yanına not düşeceğim, yanına not düşmediysem eğer alınmıştır:

  • Ulusal Vize Başvuru Formu 2 adet doldurulacak (Bu iData’nın size attığı mailde geliyor, bana gönderilen belge: Form)
  • İkamet Kanunu`nun 55. maddesine göre gerekli ek belge 2 adet doldurulacak (Bu belge bana atılan mailde yoktu, arayıp iData’ya sordum; gerek yok dediler ama işimi garantiye almak için bu belgeyi de internetten bulup doldurdum: Ek Belge)
  • 3 adet biyometrik özelliklere uygun vesikalık resim (Ben de vesikalık resim vardı, ailem ısrar etti diye gidip biyometrik vesikalık resim de çektirdim. Görevli bayan ilk başta biyometrik vesikalık resmimi görmeyerek; vesikalık resmimi aldı. Pek sorun çıkaracaklarını düşünmüyorum ama siz yine de çektirin)
  • Pasaport
  • Nüfus Kayıt Örneği (Düşünceler kısmında hem sizin, hem de ailenizin yazdığına dikkat edin)
  • Okuduğum okuldan Alman Başkonsolosluğu’na yazılmış; Erasmus öğrencisi olduğuma ve hibe aldığıma dair bilgi içeren İngilizce yazı
  • Babamın bütün masraflarımı karşılayacağını taahhüt ettiği taahhütname (Almanca tercümeli ve noter tasdikli – Almanca’ya sadece bu belgeyi çevirttirdik)
  • Babamın banka hesap cüzdanları (Banka, vize için olduğunu öğrendikten sonra bir de “Tescil Beyannamesi” veriyor, konsolosluk bu beyannameyi de aldı mı doğrusu hatırlamıyorum)
  • Kendi banka hesap cüzdanım (Bana da bankam ekstradan “Yetkili İmzalar Sirküleri”ni yolladı, bu belgeyi de alıp almadıklarını hatırlamıyorum)
  • Babamın maaş bordrosu (SGK’dan alınıyor)
  • Annemin maaş bordrosu (SGK’dan alınıyor)
  • Tapular
  • AT 11 Sigorta Belgesi
  • İkametgah belgem
  • Babamın ikametgah belgesi
  • Annemin ikametgah belgesi
  • Kimliğimin fotokopisi
  • Babamın kimlik fotokopisi
  • Annemin kimlik fotokopisi
  • Gideceğim okuldan aldığım kabul belgem (Bu belgede 1 Mart 2015 yazıyordu, ancak gideceğim okulun dil kursu 17 Şubat’ta başladığı için belki sorun çıkarırlar diye mail atıp; 17 Şubat’ta dil kursunun başlayacağını belirten bir belgeyi taratıp göndermelerini rica etmiştim)
  • Dil kursunun başlangıç tarihinin yazdığı diğer kabul belgesi
  • Motivasyon yazısı (Dil kursu için gidenler bunu yazmak zorunda)
  • CV
  • Lise diploması
  • Üniversiteye giriş sınav sonucu ve nereyi kazandığınızı gösteren belge
  • Okuduğunuz okuldan alacağınız Transcript (Biz de International Office temin etmişti)
  • İngilizce öğrenci belgesi
  • Türkçe öğrenci belgesi
  • Pasaportumun fotokopisi
  • Language certificate (Okuduğunuz okuldan alıyorsunuz, biz de International Office temin etmişti, yanlış hatırlamıyorsam; bunu almadılar)
  • Garanti olsun diye gideceğim okulun akademik takvimini, uçak biletimin çıktısını, bölüm değiştirip yatay geçiş yapmıştım belki sorun çıkarabilirler diye geçiş yaptığımı gösteren belgeyi de götürmüştüm ama onları da almadılar




Bütün bu evrakları randevunuzu almadan önce hazırlamanızı öneriyorum, Almanya internette yazdığına göre evrak konusunda diğer ülkelere nazaran biraz daha titiz davranıyormuş.

Randevunuzu alıp, bütün belgelerinizi hazırladıktan sonra artık randevu gününüzü bekliyorsunuz.

Randevu saatinizden 15 dakika önce gelin diyorlar, benim randevum saatim Pazartesi 11’deydi, 10:15 gibi gidip, 10:30’da içeriye girdim, daha erken gitseydim de alırlardı diye tahmin ediyorum. Laptop, tablet gibi elektronik cihazları götürmeyin, akıllı telefonum yok diye yanımda tablet taşıyorum, içeriye girerken benden teslim aldılar. İçeride de cep telefonunun kullanımı yasak, ama tabii bu kurala uymayanlar vardı. (İzmir’deki Alman Başkonsolosluğu için Tuğrul Can’ın notu: “İzmir Başkonsolosluğuna gittiğimizde eşyaları, çantaları koymak için kasalar bulunmuyor. Ben orada zor durumda kalmadım şansıma. Bundan dolayı İzmir Alman Başkonsolosluğu’ndan başvuru yapacaklar yanlarında sadece evrakları, fotokopilerini ve parayı götürmeli. Neyseki telefon cüzdan vs. içeriye girmenize izin veriyorlar.” – katkılarından dolayı yine kendisine teşekkür ediyorum :-) -)

İçeriye girdiğimde doğrusunu söylemek gerekirse daha profesyonel bir ortam bekliyordum. :-) Evinizin salonu kadar büyüklükte bir yere giriyorsunuz. İçeride banklar, bir konsolosluk görevlisi ve UPS çalışanı var. İçeriye girer, girmez UPS çalışanı ismimi söyledi, eğer zamanında geldiyseniz; isminiz okunmasa dahi UPS bölümüne gidin. Burada pasaportun yollanacağı adresi, kimlere teslim edilebileceği gibi soruları cevaplıyorsunuz. Kargo işlem ücreti olarak 20 TL verdim.

Sonrasında ise diğer bölümdeki konsolosluk çalışanının isminizi söylemenizi bekliyorsunuz. 11’di randevu saatim, 11:45 gibi görevli yanına çağırdı. Hazırladığım dosyayı, pasaportumu ve biyometrik vesikalık resimlerini görevliye verdim. Önceden söylediğim gibi 40 veya 60 poşetlik bir dosya hazırlayıp,  her bir evrağı bir poşete koyun. Bu sayede hem görevli rahat edecektir, hem de işleminiz daha hızlı hallolacaktır.

Görevli dosyadan gerekli olan evrakların hepsini çıkarıp, bir sıraya koyuyor. Eksik fotokopiniz varsa orada çekiyorlar, biraz pahalıya çekiyorlar ama. :-) Dil kursuna gideceğimi fark edince, benden 60 € talep etti ancak ben vermedim. Gideceğim okulun bu dil kursunu ücretsiz olarak verdiğini, bizi katılmamız konusunda teşvik ettikleri için dil kursuna gittiğimi belirttiğim de; almaktan vazgeçti.

Eksik belgeniz yoksa, size görevli bir sıra numarası veriyor ve başka yere gitmek için o numara sırasının gelmesini bekliyorsunuz. 12:45 gibi sıra bana gelmişti, sanırım öğleden önce alınan son kişiydim. Demirliklerin oradan başka bir kısma geçerek, işlemimin yapılacağı son odaya girdim.

Odaya girdiğimde gerçekten çok güleryüzlü ve genç birisi camekan ardında beni karşıladı, dışarıda görseniz “Alp yeni kanki yapmışsın” dersiniz. :-) Önceden görevli tarafından sıraya konulmuş belgeleri, aşağıdaki bölmeden teslim ediyorsunuz. Bir defa da camekan arkasında duran yeni konsolosluk görevlisi kontrol ediyor. Ne zaman gideceğimi, ne kadar kalacağımı gibi sorular dışında başka soru sorduğunu hatırlamıyorum. Son olarak, parmak izim bir makine aracılığıyla alındı. Ve yine aşağıdan bana sonradan lazım olacak belgeleri (AT 11 Sigorta Belgesi gibi) teslim etti.

İşlemim tamamlandıktan sonra; “1-2 hafta içerisinde pasaportunuz gelir” dedi ama, Çarşamba günü vizem çıktı, Perşembe günü de (3.gün) pasaportumu elime ulaştırdılar. Cuma günü de memleketim olan Samsun’a dönebildim. Bu yüzden Alman Başkonsolosluğu’na buradan teşekkürlerimi iletiyorum. :-)

2016 Güncel Alman Başkonsolosluğu’ndan Öğrenci Vizesi Alma

Aşağıdaki yazı site ziyaretçilerimizden Aylin tarafından yazılmıştır, yazdığı bu detaylı yazı ve verdiği emekten ötürü tekrardan kendisine teşekkürlerimi iletiyorum.

“Ben bu site sayesinde geçen hafta vizemi alabildim. Emeğinize bir teşekkür olarak iDATA’nın bana yollamış olduğu güncel evrak listesini burada paylaşmak istiyorum: https://www.dropbox.com/home?preview=burslu+%C3%B6%C4%9Frenciler+i%C3%A7in+evrak+listesi.pdf

Ayrıca eğitim dönemi başlamadan dil kursuna gidecekler için de bir dosya var: https://www.dropbox.com/home?preview=dil+kursuna+kat%C4%B1lacaklar+i%C3%A7in+gerekli+evraklar.pdf

Linkte belirtilen tüm evrakları eksiksiz olarak hazırlamıştım ama randevudan önce evrakları kontrol eden görevli bana dil kursunun okul tarafından verilip verilmediğini sordu ben de okul dönem başlamadan yoğunlaştırılmış dil kursu veriyor dedim. O halde bunlar gereksiz dedi ve daha önce hazırladığım (Motivasyon yazısı ve Ayrıntılı Özgeçmiş) belgeleri almadı. Sadece “Yoğunlaştırılmış dil kursuna kayıt yapılmış olduğuna dair dil okulunun teyit yazısı”nı (Vorkurs Deutsch Confirmation) benden aldılar. Onu da okula bu belgenin vize için gerekli olduğunu belirten bir mail sayesinde almıştım. Bu belgeyi unutmayın derim.

Ayrıca benim “ne olur ne olmaz” diye yanımda bulundurduğum evraklar vardı. Ama bunların hiçbirine gerek yokmuş. Onlar şöyle:

  • Benim, anne ve babamın kimlik fotokopileri
  • Lise diploması (Aslı gibidir mührü vardı üzerinde, üniversitedeki öğrenci işlerinden almıştım)
  • ÖSYS sonucu ve yerleştirme sonucu
  • Öğrenci Belgesi (İngilizce)
  • Transkript (İngilizce)
  • Adli sicil kaydı

Son olarak bir kaç tüyo ile mesajımı bitireyim:

1) Randevu— Önce iDATA’nın hesabına gerekli meblağı yatırın, sonra iDATA’yı aramaya başlayın.

Her gün iDATA’yı arayıp hiçbir cevap alamadıktan sonra, siz de benim gibi “illallah geldi artık” deyip İstanbul’daki konsolosluktan – aracı bir kurum olmadan – yani birebir randevu almak istiyor olabilirsiniz. Kendim ilk olarak Haziran’ın sonlarına doğru (hibe yazımı alır almaz okuldan) gitmiştim randevu almaya. Lakin konsolosluğa gittiğimde upuzun bir kuyrukla karşılaştım ve neredeyse 40-45 dakika beklemişimdir. Sıra nihayet bana geldiğinde randevuyu veren görevli bana en erken 31 Ağustos’ta gün verebileceğini söyledi. Ben de 5 Eylül’de kurs başlıyor çok geç bu tarih dedim. O zaman hiç vakit kaybetmeden iDATA’dan alın dedi. Ben de telefonlarını açsalar alabilirdim dedim ve doğruca iDATA’nın Şişli’deki ofisine gittim. Ekşi Sözlükte “Ofisin çok kalabalık ve eğer randevusuz giderseniz çok beklersiniz” vb. gibi yorumları okumuştum. Şansa o gün tek randevusuz giden benmişim. Randevusuzlar sırasında ben ilk sıradaydım ve görevli bana hemen “evraklarınız hazır mı?” diye sordu, ben de randevu almak için geldim dedim, telefondan ulaşamadım bir türlü dedim. O da beni bir başka kişiye yönlendirdi. Görevli bir hanım bana ne zamandır aradığımı, iDATA’nın hesabına para yatırıp yatırmadığımı sordu. 4-5 gündür aradığımı ve hatta iDATA’nın müşteri hizmetlerine mail attığımı, fakat parayı yatırmadığımı söyledim. O da bir mail attı Call Center’daki görevlilere, yarın sizi arayacaklar dedi. Ben de hemen Yapı Kredi’den gerekli meblağı hesaplarına yatırdım ve ertesi gün saat 8- 8:30 gibi aradım ve nihayet 3 Ağustos’a randevu alabildim, 5 Ağustos’ta ise vizem elimdeydi.
Yani diyeceğim o dur ki siz siz olun önce paranızı yatırın, sonra iDATA’yı aramaya başlayın.

2) Başvuru formunun ve gerekli ek belgenin fotokopisini çektirmenize gerek yok. (Ben ne olur ne olmaz diye ikişer fotokopi çektirmiştim)

3) Kabul belgenizin orjinalini size geri veriyorlar, sadece fotokopisini teslim alıyorlar.

4) A/T 11 belgesinin de orjinalini size geri veriyorlar, sadece fotokopisini teslim alıyorlar. Ben Techniker Krankenkasse’de A/T 11 belgemin onayını (yani confirmation of health insurance) mail aracılığıyla almıştım; “Versicherungsbescheinigung” diye bir dosya yollamışlardı maille. Ben bu belgeyi de çıktı ve fotokopisiyle yanımda götürmüştüm. İyi ki götürmüşüm, A/T 11’in yanına bu belgeyi de almıştı görevli.

5) Eğer sömestr başlamadan dil kursuna gidecekseniz: “Yoğunlaştırılmış dil kursuna kayıt yapılmış olduğuna dair dil okulunun teyit yazısı”nı (Vorkurs Deutsch Confirmation) mutlaka yanınızda bulundurun ve görevliye verin.

6) Okulun bana verdiği hibe yazısının da sadece aslını aldılar, fotokopilerini almadılar benden.

7) Taahhütname ile ilgili sorduğum soruya Alp çok güzel cevap vermişti birkaç mesaj önce. Bunun ışığında noterden şöyle bir taahhütname yazısı aldım:

“Halen … Üniversitesi … Fakültesi öğrencisi olan … tarihinde doğma … T.C. kimlik numaralı oğlum/kızım …’ın Almanya’nın … şehrinde … – … tarihleri arasında üniversite eğitimi göreceği süre boyunca her türlü masraflarının tarafımdan karşılanacağını eğitim göreceği süre boyunca her ay 320 € ödeyeceğimi, Almanya ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden herhangi yardım talebinde bulundurmayacağımı, durumumun buna müsait olduğunu kabul, beyan ve taahhüt ederim.

Taahhüt eden

Adres
İmza”

Bu yazıyı da yeminli tercümana Almanca’ya çevirttirdim, sizin de bildiğiniz gibi. Önemli bir nokta noterden aldığınız orijinal taahhütnameyi (yani TR yazılmış) olanı da konsolosluğa vermeniz gerekiyor, sadece çeviri yeterli olmuyor. Siz mutlaka orjinal ıslak imzalı ve mühürlü olanı mutlaka yanınızda bulundurun ve hatta fotokopisi de sizde bulunsun. (Fazla fotokopi göz çıkarmaz ;))

8) Taahhütnameyi veren kişinin mal varlığını belgelemek çok önemli bence. Unutmayın “Fazla mal göz çıkarmaz”. ;)

Benimkini babam verdiği için babamın:

  • Hesap ekstre bilgilerini
  • Tapularını
  • Kira gelirlerini gösteren hesap hareketini
  • Emeklilik belgesini (Ziraat Bankası’ndan “Bağkur Ödeme Müşteri İzleme” diye bir evrak vermiştim ben, Emeklilik Maaşını Ziraat’tan çektiğini gösteriyor bu belge) verdim. Bunlar çok değil mi, görgüsüzlük olmasın vs. demeyin. (Ben de öyle düşünüyordum açıkçası, hatta babam bana tapuların fotokopisini ve emeklilik belgesini verdiğinde itiraz etmiştim bunlara gerek yok diye. Ama iyi ki yanımda bulundurmuşum) Evrakları ilk olarak teslim ettiğim görevli mal varlığına dair başka belge var mı yanınızda demişti ben ilk başta sadece hesap ekstrelerini verdiğimde. Bunun üzerine ben de yukarıda belirttiğim tüm belgeleri teslim ettim görevliye. O yüzden tecrübeyle sabit: Fazla mal göz çıkarmaz. ;)

9) Nüfus kayıt örneğine ek olarak kendinizin, babanızın ve annenizin ikametgah belgeleri mutlaka yanınızda bulunsun derim. Görevli ilk önce buna gerek yok demişti, ama sonradan ben alayım onları da dedi. Ne olacağı pek belli olmuyor…

Ezcümle, vize hazırlığı boyunca bu sitenin bana gerçekten çok yardımı oldu. O yüzden tüm bu güncel bilgileri ve bu süreçte edindiğim deneyimleri burada paylaşmayı bir borç olarak görüyorum.

Vize almaya hazırlanan tüm Erasmus öğrencilerine buradan kolaylıklar diliyorum. Umarım siz de en kısa zamanda halledersiniz işlerinizi.”

Aylin’e bir kez daha yazdığı bu detaylı yazıdan dolayı teşekkür ediyorum.

2016 Aralık Yeni Güncelleme

Aşağıdaki yazı da yine site ziyaretçilerimizden Furkan tarafından yazılmıştır, gerçekten bu siteden faydalanıp; deneyimlerini paylaşan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum:

1) Öncelikle kalacak yer konusunda öğrencilerin önceden yer ayarlamasına gerek yok . Ben kalacak yer adresine okulun adresini yazdım ve vizede A&O hostel sayfasından 3 günlük check-in ödemeli rezervasyon yaptırıp çıktısını verdim. Hiçbir sorun yaşamadım.

2) Diğer konu ise AT/11 belgesi Dokuz Eylül Üniversite tarafından sadece sağlık sigortası yerine geçiyor ve hibeyi alabilmek için seyahat sigortası da istiyor, bunu öğrenciler kendisi ayrıca yaptırmalı. Diğer üniversitelerde durum nasıl bilmiyorum. Benim notum: Özyeğin Üniversitesi’nde böyle bir durum yok, AT/11 belgesi yeterlidir.

3) İzmir’de vizeyi en erken 10 gün de gönderiyorlar ve vizeyi karşı kurumun davet ettiği tarihlere göre veriyorlar. (Almanya için vize alan bütün arkadaşların ki 10 gün sonra geldi)

4) Almanya vize için sınırı 720 euroya çıkardı.

5) Son dönemlerde yaşanan terör olaylarından dolayı Almanya güvenlik seviyesini arttırdı. Öğrenciler, kılık kıyafet ve konuşmaları konusunda çok dikkatli olmaları gerekli. Benim saçım ve sakalım uzundu bu durum vize görevlisinin dikkatini çekti ve uzun uzadıya bir açıklama yapmak durumunda kaldım.

Emeğin için bir kez daha çok teşekkür ederim Furkan.




89 Yanıt


  • Avatar ışıl // // Yorum

    ulusal vize formunda ikametgah numarasına ne yazılması gerekiyor

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Kendi formumu kontrol ettim, “İkamet belgesi veya eşdeğer Belge No”ya bir şey yazmamışım.

      Bunu iData’ya arayıp; sorduğumu hatırlıyorum sanki boş bırakabilirsiniz diye cevap vermişlerdi.

  • Avatar Ece // // Yorum

    Selam Alp . Benım kalacak yerim henüz belli olmadığı için ben o kısmı boş bıraktım sadece sehır,postakodu olan kısmı doldurdum. Erasmu kapsamında gıdecegım. sence bır sorun olur mu ?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Ece merhaba,

      Kalacak yeri belli olmayanlara; “Turistik Vize” vermediklerini biliyorum ancak, “Öğrenci Vizesi” konusunda doğrusunu söylemek gerekirse bir bilgim yok. Hibe alıyorsan ve ailenden birisi bütün masraflarını karşılayacağını taahhüt ettiyse pek sorun çıkaracaklarını düşünmüyorum. Ancak, eğer randevun ileri bir tarihteyse, senin yerinde olsam kötü de olsa kalacak bir yer bulup, yazmaya çalışırdım.

  • Avatar Yasemin // // Yorum

    Merhaba Alp,
    Gayet detaylı bir yazı yazmışsın, çok teşekkürler.
    Motivasyon yazısını İngilizce mi yoksa Almanca mı yazdın acaba?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Yasemin,

      Motivasyon yazısını İngilizce yazdım. Yazıda da belirttiğim gibi sahip olduğum tek Almanca belge taahhütnameydi.

  • Avatar eda // // Yorum

    Alp merhaba detayli bilgi icin tesekkur ederim. Gercekten cok yardimci oldu. Ben sigortani kac aylik yaptirdigini merak ediyorum.
    ben once dil kursu daha sonra yuksek lisans yapmak icin ogrenci vizesine basvuracagim.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Eda merhaba,

      Yardımcı olabildiğime sevindim. Ben ilk gittiğimde: Dil kursumun başlangıç tarihinden, Erasmus döneminin sonuna kadar almıştım. (16 Şubat – 17 Temmuz) Daha sonrasında ise stajım kesinleşince bir sigorta daha yaptırdım (20 Temmuz – 18 Eylül), onlarda Eylül sonuna kadar uzattılar vizemi. Bu sigorta işini nedense Almanya’ya girene kadar çok önemsiyorlar, ondan sonrasında pek kafaya takmıyorlar.

      Çok emin olmamakla beraber Yüksek Lisans için başvuranlara 1’er senelik vize veriyorlar diye biliyorum. Yüksek Lisansı’nda başarılar dilerim.

      • Avatar Eda // // Yorum

        Alp cok tesekkur ederim yardimlarin ve iyi dileklerin icin. Zaten sigorta en uzun 12 aylik yapilabiliyor. Bende oyle yapicagim gerektiginde uzatirim diye düşünüyorum. Tekrar teşekkür ederim :)

  • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

    Ben de yeni bir şey öğrenmiş oldum, teşekkürler. :-)

  • Avatar Tuğrul // // Yorum

    Alp bey merhaba,
    Yazılarınızın tümü için çok teşekkür ederim. Kaç defa okuduğumu bilmiyorum :D Staj için ulusal vize başvuruma bugün kabul aldım. Sitenizin yardımı çok dokundu bu süreçte.

    Bir ekleme yapmak istiyorum müsadenizle; İzmir Başkonsolosluğuna gittiğimizde eşyaları, çantaları koymak için kasalar bulunmuyor. Ben orada zor durumda kalmadım şansıma. Bundan dolayı İzmir Alman Başkonsolosluğu’ndan başvuru yapacaklar yanlarında sadece evrakları, fotokopilerini ve parayı götürmeli. Neyseki telefon cüzdan vs. içeriye girmenize izin veriyorlar.

    Tekrardan teşekkürler.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Tuğrul Bey merhaba,
      Yine bilgilerinizi paylaştığınız için ben size teşekkür ederim, yazıya da ekledim, sağolun. :-) Stajınızda başarılar diliyorum, her şey gönlünüzce olsun.

  • Avatar Gözde // // Yorum

    Merhabalar öncelikle detaylı açıklayıcı yazın için çok teşekkürler, benim sorum şu olacak AT11 (sigorta belgesi),NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ,LİSE DIPLOMASI,ÜNİVERSİTE SINAV SONUCU gibi evrakları ıngilizceye cevirtip mi vermiştin,yoksa orjinal TÜRKÇE olarak mı? Tekrardan teşekkürler.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,

      Sorunda geçen bütün belgelerim Türkçe’ydi. AT 11’i de yarı Türkçe, yarı Almanca şeklinde veriyorlar.

  • Avatar Selin Öner // // Yorum

    Merhaba,

    Taahhütname vermedim ben ama verdiğim bütün maddi evraklar zaten yalnızca babam tarafından alınabilecek şeylerdi, bir de forma ailem karşılayacak diye yazdım ama bu sizce sorun olur mu? Bununla ilgili idata bana bilgilendirme yapmadı attıkları gerekli belgeler mailinde de.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhabalar,
      Gördüğüm bütün iData’dan gelen belgelerde taahhütname yazıyordu. Size gelen belgelerde yazmıyorsa; belki sistemlerini değiştirmiş olabilirler, içiniz rahat olsun.

  • Avatar Onur // // Yorum

    Merhabalar Alp,

    Oldukça bilgilendirici bu çalışman için öncelikle teşekkür ederim.
    Bir kaç sorum olacak yardımcı olabilirsen eğer çok sevinirim.
    Ben yüksek lisans için gideceğim Almanya’ya ve vize randevum 11 Ağustosta. Yani neredeyse Almanya’da olmam gereken en geç tarihten tam bir ay evvel.
    Başvuru sırasında masraflar için teminat olarak bir bloke hesap açmam ve gerekli formları konsoloslukta görevli huzurunda imzalamam lazımmış. Bu hesap açma prosedürüyle ilgili bir bilgin var mı? İzmir Konsolosluğunun hukuk birimine gitmeliyim sanırım, randevu almam gerekir mi?
    Hesap açıp parayı yatırdıktan sonra da taahhütnameye gerek kalır mı?
    iDATA’nın gönderdiği listede senin yukarıda yazdığın anne baba ikametgah belgeleri, tapular, banka hesap cüzdanları vs. yazmıyordu. Bu belgeler gerçekten lazım mı?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Onur merhaba,

      Öncelikle hayırlı olsun, başarılar dilerim.

      1. Bloke hesap olayını maalesef bilemiyorum.

      2. Ama sanırım dediğiniz gibi; bloke hesap açılması istenildiğinde taahhütname, taahhütname istenildiğinde de bloke hesap istenmiyor. Sana gelen belgede taahhütname diye ayrıyeten belirtilmediyse bunu dert etmeyin.
      3. Muhtemelen geçen sene istenen belgelerle, bu sene istenen belgeler arasında birtakım değişikliklere gidildi veya Lisans/Yüksek Lisans için gidenlerden artık farklı belgeler istiyorlar. Bu ikincisinin olasılığı bana biraz daha fazla geliyor. Sonuçta, Yüksek Lisans, Lisans ile karşılaştırıldığında aileden biraz daha bağımsız yapılabilen bir şey. Tekrardan gelen belgelerinizde yukarıda yazdıklarım yoksa; dert etmeyin. İşi biraz garantiye almak için iData’nın gönderdiği belgelerin çıktısını da yanımda götürürdüm.

  • Avatar Aylin // // Yorum

    Merhaba, öncelikle böylesine aydınlatan bir yazıyı bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. 2016-2017 Güz döneminde Almanya’da Erasmus öğrencisi olarak eğimitimime devam edeceğim. Dönem ekimde başlıyor ancak okulun verdiği eylülde başlayan “Vorkurs Deutsch”a kaydımı yaptırdım. Bu durumda ben de aşağıda belirttiğim tüm belgeleri konsolosluğa vermek durumunda mıyım?
    -motivasyon yazısı
    -özgeçmiş
    -CV
    -Lise diploması;
    -Üni. giriş sınav sonucu ve nereyi kazandığımı gösteren belge
    -Transcript (TR+İNG)
    -Öğrenci Belgesi (TR+İNG)
    -Language Certificate
    -Anne babaya ait ikametgah ilmuhaberi(?)

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhabalar,

      Güzel mesajınız için teşekkür ederim. Benden yukarıda saydığınız belgelerin tamamını istemişlerdi, sadece Transcript’im İngilizce’ydi yani Türkçe’si yoktu, sizin yerinizde olsam yukarıda yazan belgelerin hepsini hazırlardım. Fakat, son birkaç mesajdır gelen sorulardan iData’nın istenen belgelerin bir kısmını değiştirdiği izlenimine kapıldım. Sizin yazdığınız belgeleri muhtemelen yine istiyorlardır, fakat iData’nın size gönderdiği/göndereceği istenen belgeleri içeren dosyayla sayfanın ana yazısında yazan belgeler arasında birtakım değişiklikler olabilir, ikisini de dikkatli incelemenizi öneririm.

  • Avatar Aylin // // Yorum

    Cok tesekkurler, ben onlari da hazirladim bugun. Yalniz taahhütname ile ilgili bir set daha sormak istiyorum size: 2016-2017 kış dönemi ekimde (14 ekim-28subat) başlıyor ve hibe sadece 5 ayı kapsıyor. Ancak ben eylül ayında okulun verdiği yoğunlaştırılmış dil kursuna kayıt yaptırdım ve bu süreyi hibe karşılamayacak.
    Şimdi taahhütnamede eğitim süresi boyunca 659-400= 259 Euro hadi diyelim 300-350 Euro’yu babamın karşılayacağını belirteceğim. Peki ya öğrenim süresini kapsamayan dil kursu (5 eylül-14 ekim arası) ve oryantasyon dönemini [5-7 ekim arası] olan harcamaları (659 Euro*2 ay) taahhütnamede nasıl belitmek gerekiyor sizce? Bunun hakkında bir bilginiz var mı acaba?

    • Avatar Tugrul // // Yorum

      Aylin merhaba,
      Konu ile ilgiliolarak bir mail gelmiştibize., aylık olarak artık 659€ değil de 720€ gösterilmeli, 1 ağustos tan itibaren

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Aşağıdaki boşlukları kendinize göre doldurun. Tarih aralığına Almanya’ya ilk gidiş ve dönüş tarihinizi yazın, meblağı ekstradan belirtmenize gerek yok.

      Halen … Üniversitesi … Fakültesi öğrencisi olan … tarihinde doğma … T.C. kimlik numaralı oğlum/kızım …’ın Almanya’nın … şehrinde … – … tarihleri arasında üniversite eğitimi görecek olması dolayısı ile eğitim göreceği süre içerisindeki her türlü eğitim, öğretim, konaklama giderlerini ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağımı kabul, beyan ve taahhüt ederim.

      Taahhüt eden

      Adres
      İmza

  • Avatar Aylin // // Yorum

    Bilgilendirme için çok teşekkür ederim Tuğrul. ona göre gereken meblağı yazdırcağım notere.

    Yardımın için ne kadar teşekkür etsem az Alp. Meblağı taahhütnamede yazsak daha garanti olurmuş gibi geliyor bana. Çok sağ ol :)

  • Avatar Alparslan Çakır // // Yorum

    Kardeş, çok sağ ol. İkamet Kanunu`nun 55. maddesine göre gerekli ek belgeyi arıyordum. Hiçbir yerde göremedim. Bir tek bu sayfada buldum.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Rica ederim, sevindim işinize yaramasına. :-)

  • Avatar kumsal guneser // // Yorum

    Merhabalar öncelikle ayrıntılı yaziniz icin tesekkur ederim, ben de aradigim bir cok cevabi yazinizda buldum. Bu wintersemester icin Almanya Chemnitzde Erasmus Programına katılacağım. Randevu tarihim 15 agustos. Bizden istenen belgelerde lise diploması falan yazmiyordu. Ekstradan goturmeyi dusunuyorum suan.(lise diplomami nereden bulabilecegime dair bir fikrim yok aslında )Ayrica benim ailem biraz karışık, yani noter onayli butun masraflarını karsilayacagim gibilerinden bir yazi yazdirmam mumkun değil onun disinda hibe alacagim ve 720-400: 320×6 liralık meblağı blokeli hesapta kendi adima gosterebilir miyim? Bunu gosterdikten sonra da ayni sekilde noter onayli masraflar karsilanacak diye belge hazirlatmam gerekiyor mu? Simdiden tesekkur ederim..

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Kumsal merhaba,

      Birkaç kez daha yazdım ama sanırım artık yukarıda yazan belgelerden bazısını istemiyorlar. Lise diplomanı bulamazsan eğer; en kötü eDevlet üzerinden “Lise Mezuniyet Belgesi Sorgulama” diye bir seçenek var, o seçenek aracılığıyla bir belge oluşturabilirsin. Oluşturacağın bu belgede: Diploma notun, öğrenim süren, mezuniyet tarihin ve hangi liseden mezun olduğun açık bir şekilde yazıyor, sorun çıkaracaklarını düşünmüyorum.

      Bu bloke hesap olayına maalesef çok aşina değilim. Ancak, bildiğim kadarıyla; bloke hesap açandan taahhütname, taahhütnamesi olandan da bloke hesap istemiyorlar. Bir bilgim olmasa da, kendin aradaki Euro farkını kapatabiliyorsan; bloke hesap açmanda da mantıken herhangi bir kusur olmamalı. Zaten duyduğum kadarıyla da bloke hesap, senin adına olmalı.

      Almanya’da güzel günler geçirmeni diliyorum, başarılar.

  • Avatar Aylin // // Yorum

    Ben bu site sayesinde geçen hafta vizemi alabildim. Emeğinize bir teşekkür olarak iDATA’nın bana yollamış olduğu güncel evrak listesini burada paylaşmak istiyorum: https://www.dropbox.com/home?preview=burslu+%C3%B6%C4%9Frenciler+i%C3%A7in+evrak+listesi.pdf

    Ayrıca eğitim dönemi başlamadan dil kursuna gidecekler için de bir dosya var: https://www.dropbox.com/home?preview=dil+kursuna+kat%C4%B1lacaklar+i%C3%A7in+gerekli+evraklar.pdf

    Linkte belirtilen tüm evrakları eksiksiz olarak hazırlamıştım ama randevudan önce evrakları kontrol eden görevli bana dil kursunun okul tarafından verilip verilmediğini sordu ben de okul dönem başlamadan yoğunlaştırılmış dil kursu veriyor dedim. O halde bunlar gereksiz dedi ve daha önce hazırladığım
    (-Motivasyon yazısı ve Ayrıntılı Özgeçmiş) belgeleri almadı. Sadece “Yogunlastırılmıs dil kursuna kayıt yapılmıs olduguna dair dil okulunun teyit yazısı”nı ( Vorkurs Deutsch Confirmation) benden aldılar. Onu da okula bu belgenin vize için gerekli olduğunu belirten bir mail sayesinde almıştım. Bu belgeyi unutmayın derim.

    Ayrıca benim ‘ne olur ne olmaz’ diye yanımda bulundurduğum evraklar vardı. Ama bunların hiçbirine gerek yokmuş. Onlar şöyle:
    -Benim, anne ve babamın kimlik fotokopileri
    -Lise diploması (aslı gibidir mühürü vardı üzerinde, üniversitedeki öğrenci işlerinden almıştım)
    -ÖSYS sonucu ve yerleştirme sonucu
    -Öğrenci Belgesi(İngilizce)
    -Transkript(İngilizce)
    -Adli sicil kaydı

    Son olarak bir kaç tüyo ile mesajımı bitireyim:

    1) Randevu— Önce iDATA’nın hesabına gerekli meblağı yatırın, sonra iDATA’yı aramaya başlayın.

    Her gün iDATA’yı arayıp hiçbir cevap alamadıktan sonra, siz de benim gibi “illallah geldi artık” deyip İstanbul’daki konsolosluktan -aracı bir kurum olmadan- yani birebir randevu almak istiyor olabilirsiniz. Kendim ilk olarak haziranın sonlarına doğru(hibe yazımı alır almaz okuldan) gitmiştim randevu almaya. Lakin konsolosluğa gittiğimde upuzun bir kuyrukla karşılaştım ve neredeyse 40-45 dk. beklemişimdir. Sıra nihayet bana geldiğinde randevuyu veren görevli bana en erken 31 Ağustos’ta gün verebileceğini söyledi. Ben de 5 Eylül’de kurs başlıyor çok geç bu tarih dedim. O zaman hiç vakit kaybetmeden iDATA’dan alın dedi. Ben de telefonlarını açsalar alabilirdim dedim ve doğruca iDATA’nın Şişli’deki ofisine gittim. Ekşi Sözlükte “ofisin çok kalabalık ve eğer randevusuz giderseniz çok beklersiniz” vb. gibi yorumları okumuştum. Şansa o gün tek randevusuz giden benmişim. Randevusuzlar sırasında ben ilk sıradaydım ve görevli bana hemen “evraklarınız hazır mı?” diye sordu, ben de randevu almak için geldim dedim, telefondan ulaşamadım bir türlü dedim. O da beni bir başka kişiye yönlendirdi. Görevli bir hanım bana ne zamandır aradığımı, iDATA’nın hesabına para yatırıp yatırmadığımı sordu. 4-5 gündür aradığımı ve hatta iDATA’nın müşteri hizmetlerine mail attığımı, fakat parayı yatırmadığımı söyledim. O da bir mail attı Call Center’daki görevlilere, yarın sizi arayacaklar dedi. Ben de hemen Yapı Kredi’den gerekli meblağı hesaplarına yatırdım ve ertesi gün saat 8- 8:30 gibi aradım ve nihayet 3 Ağustos’a randevu alabildim, 5 Ağustos’ta ise vizem elimdeydi.
    Yani diyeceğim o dur ki siz siz olun önce paranızı yatırın, sonra iDATA’yı aramaya başlayın.

    2)Başvuru formunun ve gerkli ek belgenin fotokopisini çektirmenize gerek yok. (Ben ne olur ne olmaz diye ikişer fotokopi çektirmiştim)

    3)Kabul belgenizinin orjinalini size geri veriyorlar, sadece fotokopisini teslim alıyorlar.

    4)A/T 11 belgesinin de orjinalini size geri veriyorlar, sadece fotokopisini teslim alıyorlar. Ben Techniker Krankenkasse’de A/T 11 belgemin onayını (yani confirmation of health insurance) mail aracılığıyla almıştım; “Versicherungsbescheinigung” diye bir dosya yollamışlardı maille. Ben bu belgeyi de çıktı ve fotokopisiyle yanımda götürmüştüm. İyi ki götürmüşüm, A/T 11’in yanına bu belgeyi de almıştı görevli.

    5)Eğer sömestr başlamadan dil kursuna gidecekseniz:
    “Yogunlastırılmıs dil kursuna kayıt yapılmıs olduguna dair dil okulunun teyit yazısı”nı( Vorkurs Deutsch Confirmation ) mutlaka yanınızda bulundurun ve görevliye verin.

    6)Okulun bana verdiği hibe yazısının da sadece aslını aldılar, fotokopilerini almadılar benden.

    7)Taahhütname ile ilgili sorduğum soruya Alp çok güzel cevap vermişti birkaç mesaj önce. Bunun ışığında noterden şöyle bir Taahhütname yazısı aldım:

    “Halen … Üniversitesi … Fakültesi öğrencisi olan … tarihinde doğma … T.C. kimlik numaralı oğlum/kızım …’ın Almanya’nın … şehrinde … – … tarihleri arasında üniversite eğitimi göreceği süre boyunca her türlü masraflarının tarafımdan karşılanacağını eğitim göreceği süre boyunca her ay 320 € ödeyeceğimi, Almanya ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden her hangi yardım talebinde bulundurmayayacağımı, durumumun buna müsait olduğunu kabul, beyan ve taahhüt ederim.

    Taahhüt eden

    Adres
    İmza”

    Bu yazıyı da yeminli tercümana Almancaya çevirttirdim, sizin de bildiğiniz gibi. Önemli bir nokta Noterden aldığınız orjinal Taahhütname’yi (yani TR yazılmış) olanı da konsolosluğa vermeniz gerekiyor, sadece çeviri yeterli olmuyor. Siz mutlaka orjinal ıslak imzalı ve mühürlü olanı mutlaka yanınızda bulundurun ve hatta fotokipisi de sizde bulunsun. (Fazla fotokopi göz çıkarmaz ;) )

    8) Taahhütnameyi veren kişinin malvarlığını belgelemek çok önemli bence.
    Unutmayın “Fazla mal göz çıkarmaz” ;)

    Benimkini babam verdiği için babamın
    -hesap ekstre bilgilerini
    -tapularını
    -kira gelirlerini gösteren hesap hareketini
    -emeklilik belgesini (Ziraat Bankası’ndan ‘Bağkur Ödeme Müşteri İzleme’ diye bir evrak vermiştim ben, Emeklilik Maaşını Ziraat’tan çektiğini gösteriyor bu belge)
    verdim. Bunlar çok değil mi, görgüsüzüzlük olmasın vs. demeyin(ben öyle düşünüyordum açıkcası, hatta babam bana tapuların fotokopisini ve emeklilik belgesini verdiğinde itiraz etmiştim bunlara gerek yok diye. Ama iyi ki yanımda bulundurmuşum). Evrakları ilk olarak teslim ettiğim görevli malvarlığına dair başka belge var mı yanınızda demişti ben ilk başta sadece hesap ekstrelerini verdiğimde.Bunun üzerine ben de yukarıda belittiğim tüm belgeleri teslim ettim görevliye. O yüzden tecrübeyle sabit: Fazla mal göz çıkarmaz ;)

    9) Nüfus kayıt örneğine ek olarak kendinizin, babanızın ve annenizin ikamemetgah belgeleri mutlaka yanınızda bulunsun derim. Görevli ilk önce buna gerek yok demişti, ama sonradan ben alayım onları da dedi. Ne olacağı pek belli olmuyor…

    Ezcümle, vize hazırlığı boyunca bu sitenin bana gerçekten çok yardımı oldu. O yüzden tüm bu güncel bilgileri ve bu süreçte edindiğim deneyimleri burada paylaşmayı bir borç olarak görüyorum.

    Vize almaya hazırlanan tüm Erasmus öğrencilerine buradan kolaylıklar diliyorum. Umarım siz de en kısa zamanda halledersiniz işlerinizi.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Aylin merhaba,

      Çok teşekkür ediyorum bu detaylı yazınız için, izninizle ana yazıya da ekliyorum. Tek problem paylaştığınız Dropbox linkleri kırık, vaktiniz olduğunda onları da düzeltmenizi için rica ediyorum. Tekrar teşekkürler. :-)

  • Avatar Onur // // Yorum

    Selamlar tekrar,

    Nihayet başvuru tarihim geldi, yarın sabah 09:00 da hazır ve nazır konsoloslukta olacağım. Fakat küçük bir iki sorum daha var;

    1- Başvuru formu ve ikametgah yasasıyla ilgili ek belgeyi konsolosluk çalışanı huzurunda mı imzalamalı yoksa imzalayıp mı götürmeliyim?

    2- Okuduğum kadarıyla Aylin iki günde vize alabilmeyi başarmış. Ortalama vize alma süresi nedir acaba? Benim en geç 12-13 Eylül gibi gitmiş olmam gerekiyor, o zamana kadar yetişir mi ne dersiniz?

    3- Kalacak yer henüz ayarlayamadım. Görevli olur da sorarsa ne demeliyim? Bir iki yurda başvurdum ama hala cevap alamadım. O yüzden formda da o bölümü boş bıraktım. Sorun olur mu sizce?

    Tekrar teşekkür ederim :)

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Onur merhaba,

      1. Huzurunda imzalamana gerek yok, imzalayıp götürebilirsin.
      2. Benim de 3.gün vizem elimdeydi, belgeler eksiksizse kısa sürede onaylıyorlar gözlemlediğim kadarıyla.
      3. Bu sorun çıkartabilir gerçekten de. Sorarlarsa: “Üniversitemde Erasmus süreci çok yavaş işliyor, bana da gideceğimi geç bildirdiler. Bu yüzden, yurtlara biraz geç başvurmak durumunda kaldım. O günden bu yana birkaç yurtla görüştüm henüz cevap vermediler ama gideceğim üniversitede bir buddy programı bulunuyor, benim şansıma buddyim Türk çıktı ve kalacak yer bulana kadar kendisiyle kalabileceğimi söyledi” dersin.

  • Avatar Sümeyra // // Yorum

    Merhabalar Alp,

    Öncelikle bu ayrıntılı yazı/yazılar için gerçekten çok sağ ol. Çok yol gösterici oldu benim için.
    Ben de önümüzdeki kış döneminde Mainz’da, Johannes Gutenberg Üniversitesinde olacağım. Şu an ulusal vize prosedürleriyle uğraşıyorum. iki sorum olacaktı, cevaplayabilirsen çok sevinirim.

    1- Dört gün sonra vize randevum var ve buradaki okulum (Marmara Üni.) henüz hibeleri açıklamadığı için hibe alıp almayacağımı bilmiyorum. Yüksek ihtimalle alacağım, fakat bunu belgeleyemiyorum şu an. O sebeple anne-babamla notere gidip taahhütname almayı düşünüyorum. Randevu tarihimden önce hibeler açıklanır ve hibe alacağım netleşirse bu yeni bir taahhütname almama gerek olur mu sence? Konsolosluğa gittiğimde durumu bu şekilde ifade etsem sorun olur mu?

    2- Taahhütname alırken babamın maaş bordrolarını ve annemin hesap cüzdanını (4 bin $ gibi bir miktar var) göstermem yeterli olur mu? Annemin ve babamın, ikisinin de imzası olmalı mı taahhütnamede?

    Şimdiden çok teşekkürler, kolaylıklar dilerim sana işlerinde.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Sümeyra,

      1. Bence bir sıkıntı olmaz. Anladığım kadarıyla; ilk aşamada taahhütnameyi sanki hibe almayacak şekilde düzenleteceksin. Böyle bir durumda, sonradan sana hibe çıksa bile taahhütnamen daha geneli kapsadığından bir problem çıkacağını şahsen düşünmüyorum.
      2. Çok emin değilim ama taahhütnameyi noterde onaylatırken; ekstra maaş bordrosu/hesap cüzdanı vs. göstermene gerek yok diye biliyorum. (Tabii Alman Başkonsolosluğu’na giderken götür bu belgeleri) İmza konusuna dönecek olursak; anne veya babanın imzası yeterlidir, ikisinin birden imzalamasına gerek yok.
      Başarılar.

  • Avatar Sümeyra // // Yorum

    Evet, aynen öyle yapacağım. Hibe almayacakmış gibi kapsamlı bir taahhütname düzenleyip, sonradan hibenin çıkması durumunda hibe belgesini de randevuya götürerek durumu izah edeceğim. İnşallah hibe de çıkar, vize de :D

    Teşekkür ederim cevabın için, kolaylıklar…

  • Avatar Hazal Sezer // // Yorum

    Selam ben TU MUNCHEN 2016-2017 wintersemester Applied and Engineering Physics Master Programı için kabul aldım kabul 12.sinde geldi 15 inde vize randevusu için gittim ve 26 eylüle verdiler bu link’e http://www.tum.de/en/studies/application-and-acceptance/dates-and-deadlines
    göre akademik dönem 1 ekimde, dersler 17 ekimde başlıyor ve enrollment için son deadline 18 kasım gözüküyor, vize 2,5-3 ayda çıkar diyen de var 3 haftada çıkar diyenler de, sizinki 2 günde çıkmış, kaç günde çıkar ki sizce?
    Bir de okul enrollment için sigorta belgesi istiyor buradaki SGK orada da geçerli oluyormuş sanırım bunun için okula ne evrak göndermek gerekli, teşekkürler

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Öncelikle tebrik ederim, yolunuz açık olsun.

      Ben tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım. 12 Ağustos’ta kabul aldınız, 15’inde randevunuza gittiniz de sizi 26 Eylül’e mi attılar? Yoksa randevu almadan direkt mi gittiniz Alman Başkonsolosluğu’na? iData üzerinden randevu almadıysanız; o kadar geç bir tarihe randevu vermeleri normal. Bu sayfanın ana mesajını dikkatli okursanız; iData’dan nasıl randevu alacağınız da yazıyor. Her ne kadar belgeleri düzgün ve eksiksiz hazırlananların kısa sürede öğrenci vizesi alabildiğine inansam da; paylaştığınız akademik takvim kıstas alındığında 26 Eylül tarihi oldukça geç bir tarih. Süreci hızlandırmak adına iData’dan daha erken bir tarihe randevu almanızı öneriyorum.

      Okul muhtemelen sigorta belgelerinizi okula kayıt olurken elden teslim alacaktır. Bahsettiğiniz geçerli sigorta belgesinin ismi de AT 11, bu konudaki detaylı bilgiyi buradan öğrenebilirsiniz: https://www.alpuzuner.com/at-11-sigorta-belgesini-almak-icin-gerekli-evraklar-ve-sonrasi/
      Başarılar.

  • Avatar Hazal Sezer // // Yorum

    İdata üzerinden de 23 eylül e vermişlerdi randevuyu bu tarih çok geç olunca bizzat elçiliğe gidip durumu anlatıp randevu alayım dedim ve en erken 26 eylüle verebileceklerini söylediler..
    Ulusal vize olduğundan belgeler yabancılar dairesine gönderiliyor ve bu sebeple vize o kadar erken çıkmıyor deniyor, sizin 2 günde çıkmış, keşke benzer bir şekilde hızlı yürüse bende de süreç, hayırlısı artık, teşekkürler..

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Anlıyorum, umarım kısa sürede işinizi halledersiniz.

  • Avatar Deniz // // Yorum

    Merhaba Alp,

    Oncelikle yazin cok yardimci oldu, tesekkurler. Ben dil kursu vizesiyle birlestirilmis ogrenci aday vizesine basvuruyorum, yalniz lise egitimimi Amerika’da tamamladigim icin ygs/lys’ye girmedim, IDATA hattindaki gorevli bana lise diplomam yabanci oldugu icin bir sorun olmayacagini soyledi. Bu konuda bir bilgi veya tahminin var mi acaba? Bir de, ogrenci ve ogrenci aday vizelerinin ikisini de kontrol ettim ve maddi kanit olarak ya bloke hesap ya da garantorluk isteniyor. Bu garantorluk belgesini Turkiye’de ikamet eden babam veya annem taahhutname seklinde verebilir mi, bir bilgin var mi bu konuda?

    Tekrardan cok tesekkurler

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhabalar,
      İlk sorunla ilgili maalesef bir bilgim yok, görevli sorun olmaz dediyse; benim kişisel düşüncem de herhangi bir sorun yaşamayacağın yönündedir.
      Evet verebilir, detaylı bilgi ve örnek Taahhütname içeriği de yukarıdaki yazıda bulunuyor. Taahhütnamenin yanında annenin babanın maaş bordrosu, banka hesap cüzdanları ve üzerinize kayıtlı tapuları da götürmenizi öneririm.

  • Avatar Anonim // // Yorum

    Alp Bey merhaba
    Yazınız için çok teşekkür ederim.Ben Marburg Üniversitesi’nden master için kabul aldım ulusal vize için başvuruda bulundum normalde 28 Ekim’de randevum vardı.Fakat bloke hesap yerine anne babamın gelirini gösteren taahhütnamenin de geçerli olacağını zannediyordum sanırım bu sebeple 28 Ekim’deki randevum yanacak..Konuyla alakalı bir bilginiz var mı Türkiye’de ikamet eden ailemin gelirini belgeleyip bloke hesap açtırmadan gitmemi bir yolunu biliyorsanız yrdımcı olabilir misiniz? Bloke hesap bir haftayı bulan bir süreç olduğu söylendi ve vize randevumun yanmasını istemiyorum.En geç 1 Aralıkta Almanya’da olmam gerekiyor..Teşekkürler

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhabalar,

      Benim sadece babamın bütün masraflarımı karşılayacağını taahhüt ettiği taahhütnamem vardı. Şahsen başvurunuzun yanacağını düşünmüyorum. Ancak, belki Master’da süreç farklı işliyordur.

      Maalesef bloke hesap açmadığımdan; nasıl açılır veya onun haricinde bir şey yapılabilir mi bilmiyorum.

  • Avatar Anonim // // Yorum

    Merhaba alp bey aralık 7de randevum var ama hala aralıksız özgeçmiş yazamadım çünkü tam olarak nasıl hazırlayacağımı bilmiyorum eğer bir örnek varsa çok iyi olur ve ingilizce belgeleri almancaya çevirtmek gerekiyor mu?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhabalar,

      Aralıksız özgeçmişten kastınızı anlayamadım, birçok özgeçmiş örneğini de internette bulabilirsiniz: https://lmgtfy.com/?q=example+cvs

      Almanca’ya çevirttirdiğim tek belge: Babamın bütün masraflarımı karşılayacağını taahhüt ettiği taahhütnameydi.

  • Avatar Anonim // // Yorum

    Merhabalar Alp Bey,

    Benim izninizle bir sorum olacaktı. Almanya’ya vize almak için, mal varlığına dair ibraz etmemiz gereken maaş bordrosu, tapu, noter tasdikli taahhütname gibi belgelerin asıllarını götürme şansım yok maalesef, ailem o belgeleri taratıp mail atacak, ben de çıktısını alıp götüreceğim. Bir sorun olur mu sizce, bu konuda bir bilginiz var mı? Bir de, eski pasaportu götürmemiz gerekiyor mu? İlginiz için teşekkürler.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhabalar,

      Noter tasdikli taahhütnamenin olmaması sıkıntı yaratabilir, en azından bu belgenin aslını bir şekilde temin etmenizi öneriyorum. Almanya normalde de vize alırken sıkıntı çıkaran ülkelerden bir tanesi, şu dönemde işi biraz daha sıkı tutacaklardır.
      Eski pasaportunuzu götürmenize gerek yoktur. İyi günler dilerim.

  • Avatar Anonim // // Yorum

    Merhaba Alp Bey, ben dil kursu için gidiyorum ve eğer kabul edilirsem Almanya da doktora programına başlayacağım. İdata bana da cevap vermediği için bilgi alamadım yüksek lisansımın geciçi mezuniyet belgesi var henüz diploma hazır değilmiş bu sorun olur mu bilmiyorum ? Bir de transkript ve diplomanın Almanca ya çevrilmiş belgesine gerek var mı ? Bana bu konu da yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler..

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhabalar,

      Geçici mezuniyet belgesinin bir sorun olacağını düşünmüyorum. Zamanında mezuniyet belgesini alamayıp, sadece akademik danışmanından imzalı bir belge alarak giden bir tanıdığım var.

      Benim Transcript’im İngilizce’ydi, her ikisi de İngilizce olduğu sürece problem olmayacaktır.

      Başarılar dilerim, her şey gönlünüzce olsun.

  • Avatar Irem // // Yorum

    Merhabalar Alp,
    Oncelikler emegine saglik cok bilgilendirici olmus. Ben de Mart ayinda Berlin’de Erasmus yapacagim simdiden basvurdum vizeye 2 hafta sonra vize gorusmem var.
    Birkac soru var aklimda bunlari sormak istiyorum.
    1-Benim annem ve babam bosandi,taahhutnameye ise babami yazacagim.Bu noktada saniyorum annemin ikametgah veya diger belgelerine gerek yok degil mi? Ayni zamanda bosandiklari zaman butun tapular annemin uzerine dolayisiyla sorun cikabilir diye dusundum anneminkileri gosterirsem.Idata’nin yeni belgelerinde ise tapu yazmiyor belki de goturmeme gerek yoktur.
    2-Emeklilik belgesini ve maas bordrosunu saniyorum e-devlet uzerinden alabiliyorum.Illa bankaya gitmemize gerek var midir?
    Aklima takilan baska sorular oldukca burayi biraz rahatsiz edecegim:)
    Simdiden tesekkurler.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba İrem,

      1- Saygısızlık etmek istemem ama annenle ilişkin devam ediyorsa; ondan da ikametgah ve diğer belgeleri almanı öneririm. Almazsan da kişisel kanaatim bir problem çıkmayacağı yönünde.

      2- e-Devlet üzerinden bu 2 belge alınabiliyorsa; sorun olmayacaktır.

      iData’nın yeni belgelerini rica etsem bana gönderir misin? Teşekkürler.

  • Avatar Irem // // Yorum

    Alp tesekkur ediyorum.
    http://www.tuerkei.diplo.de/contentblob/4516622/Daten/6779557/24studentenmitstipendium.pdf
    http://www.tuerkei.diplo.de/contentblob/4524202/Daten/6834367/20allgemeinehinweisezumnationalenvisum.pdf
    Ben Idata’yi da aradim, sadece bir ebeveynin belgelerinin yeterli olacagini soylediler. Bu noktada tapular annemin uzerine oldugu icin onu finansmanim olarak gostermeye karar verdim,daha saglikli olabilir.
    AT11 belgesini sormak istiyorum. Basvuru yapildiktan hemen sonra verilen bir belge mi bu yoksa birkac gunluk bekleme suresi var midir?
    Ayrica ben de okul baslamadan once 3 haftalik bir Insentive German Course’a katilacagim okuldan buna katilacagima dair bir belge istedim ama hala yollamadilar fakat benim kabul mektubum da bu yaziyor zaten.Sence yine de olmali mi boyle bir belge?
    Tesekkur ediyorum tekrardan.

  • Avatar sena // // Yorum

    Merhaba Alp. yazın için çok teşekkürler. çok sancılı bir süreçmiş gerçekten bu vize işi… Erasmus için Mart ayında Almanya’ya gidiyorum. İDATA’dan bugün randevu aldım. bana gönderilen mailde biyometrik fotoğraf, öğrenci belgesi transkript gibi şeyler istenmiyor. sanırım gerekli evrakları revize ettiler. evham yapıp senin saydığın her şeyi yanımda götürmeli miyim yoksa İDATA’ nın check list’ i yeterli olur mu?

    bu arada benden 55. değil, ikamet yasasının 54. maddesi isteniyor ancak ben hiçbir yerde bulamadım bunu… bir bilgin var mı?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Sena,

      Hazırlanıp gittikten sonra bir problem olmayacaktır. :-)

      Transcript, öğrenci belgesi istenmemesi garibime gitti, kendini garantiye almak için; iData’yı arayıp teyit ettirmeni öneririm.

      İlk kez senden duyuyorum, belki de yasanın maddesini değiştirmişlerdir. Bunu da talep et kendilerinden.

  • Avatar Zeynep // // Yorum

    Başvuru formunun altında ikamet yasasının 54. maddesine göre olan yazı hem almanca hem türkçe olarak var.
    Biz bu formun 2 tane çıktısını alıp el yazımızla almanca olarak doldurup imzalayıp o şekilde mi teslim etsek oluyor mu yoksa bilgisayarda doldurup mu çıktı almamız gerekiyor?
    özgeçmişi nasıl yazabiliriz elinizde örnek varmı ? sonuçta öğrenciyiz sadece okuduğumuz okulları mı yazalım?
    ayrıca belgelerin istendiği konsolosluğun resmi sitesinde tam olarak şu yazıyor: aşağıda belirtilen belgelerin aslını ve ikişer adet fotokopilerini
    ibraz etmeniz gerekmektedir. Türkçe belgeler ise Almanca tercümeleriyle birlikte ibraz
    edilmelidir.
    yani bütün belgelerin almancası da isteniyor anladığım kadarıyla, o yüzden ne yapmalıyım tam karar veremedim herşeyi almancaya çevirtmek çok pahalı
    verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Zeynep,

      El yazınızla niye yazıyorsunuz anlayamadım doğrusu. Çıkartın belgeyi; sonra isminizi yazıp, tarih atıp, imzalayın.
      Özgeçmiş örneklerini internette bulabilirsiniz, deneyim kazanabileceğiniz bir staj yapmadıysanız; okuduğunuz okulları, hobilerinizi, bildiğiniz dilleri ve hangi bilgisayar programlarında iyi olduğunuzu yazabilirsiniz.
      Benim tek götürdüğüm Almanca belge babamın bütün masraflarımı karşılayacağını taahhüt ettiği taahhütnameydi. Sizin yazdığınız cümleden her belgenin Almanca istenildiği anlamı çıksa da böyle bir şey isteyeceklerini şahsen düşünmüyorum; içinizin rahat etmesi açısından iData’ya sorabilirsiniz.

  • Avatar Can // // Yorum

    Alp selamlar. Yazın için çok teşekkürler. Rehber oluyorsun tam anlamıyla. Başvuru formunda İkamet belgesi veya eşdeğer belge no ve geçerlilik tarihi kısımlarını nasıl dolduracağımız hakkında bir bilgin var mı acaba? Yukarıda boş bıraktığını belirtmişsin belge no kısmını. Geçerlilik tarihi de boş mu?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Can,

      Evet, kendi belgemi tekrar kontrol ettim. “İkamet belgesi veya eşdeğer belge No” ile “Geçerlilik tarihi” kısımları boş. Sen de boş bırakabilirsin.

  • Avatar Can // // Yorum

    Çok teşekkürler

  • Avatar CAN // // Yorum

    Bir sorum daha olacak Alp. Hesap ekstreleri,maaş bordrosu ve tapunun da ikişer fotokopisi gerekli mi?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Ben çektirmiştim. Ancak, onların alıp almadığını hatırlamıyorum doğrusu.

      Editliyorum yorumu: Maaş bordrosu, hesap ekstresi geri verilmesine gerek olmadığından muhtemelen orijinalini ve sadece 1 fotokopisini. Tapu belgesini geri vermek durumunda oldukları için; tapu belgelerinden 2’şer fotokopi almışlardı diye hatırlıyorum.

  • Avatar berfe uzak // // Yorum

    merhabalar alp bey. 2017-2018 eğitim yılı güz döneminde erasmus ile almanyaya gideceğim. 28 temmuz için randevu aldım. benim sorum şu olacaktı. Taahhütname olarak Almanya’dan bir tanıdığımın belge alıp bana yollaması sizce yeterli olur mu? bir de bu taahhüt işini halledersem almanyada yine de bloke hesap açmama gerek olucak mı? şimdiden teşekkürler

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Berfe Hanım,
      Yeterli olabilitesi konusunda bilgim olmasa da; işinizi garantiye alabilmeniz açısından taahhütnameyi 1. veya 2. derece yakınlarınızdan almanızı öneririm. Muhtemelen taahhütname aldığımdan dolayı; benden bloke hesap açmamı istememişlerdi. Geçen sene buna benzer bir soruya şu şekilde cevap vermiştim: “Sanırım dediğiniz gibi; bloke hesap açılması istenildiğinde taahhütname, taahhütname istenildiğinde de bloke hesap istenmiyor”
      Şimdiden başarılar dilerim.

  • Avatar Beren // // Yorum

    Merhaba ben bir seyi anlamadım.Evraklari Idata ofisine vermemiz isteniyor kontrol edecek teslim alacak olan onlar;ama gonderdikleri mailde randevu saatinde “konsoloslukta” olun denmiş.Idata konsolosluğun içinde diye düşünmüştüm ben ama iki kurumun adresi de ayri görünüyor o gun karmaşa yaşamamak adına sormak istedim tesekkur ederim simdiden :)

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Beren,

      Evrakların iData’ya teslimi yeni mi çıktı? Benim zamanımda yoktu böyle bir şey, iData istenen belgeleri gönderiyordu. Belgeleri ve kontrol işlemini de konsolosluk yapıyordu.

  • Avatar Bensu // // Yorum

    Merhaba noter tasdikli taahhütname için noter okulunuzdan ya da konsolosluktan bilgi almanız gerek dedi siz nasıl yaptınız ?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      Nasıl bir bilgi anlayamadım? Babam, bütün masraflarımı karşılayacağını taahhüt ettiği bir belge yazdı, Almanca’ya çevirttirdi, sonrasında da Noter’e tasdik ettirdi.

  • Avatar ceren // // Yorum

    Alp Bey merhaba, yazınız mükemmel gerçekten teşekkürler. Yorumların hepsini okudum ve almancaya çevirttiğiniz sadece bir belge olduğunu söylemişsiniz gerçi ama yine de danışmak istedim. Ben anne ve babamın maaş bordroları ve hesap ekstreleri ile vukuatlı nüfus kaydını çevirtmeyi düşünüyordum sizce maaş bordrosu gibi çoğunlukla sayı olan bir belgeyi çevirtmezsem sorun çıkar mı? bende taahhütname olmayacak bloke hesabı almanyaya gittiğimde açacağım o yüzden maddi durum göstergesi olarak bu belgeleri çevirtmeli miyim ve sizdekiler de türkçe miydi?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Ceren Hanım,

      Dediğim gibi sadece taahhütnamem Almanca’yken, Almanya’daki okuldan aldığım kabul belgesi ve öğrenci belgem ise İngilizce’ydi.

      Almanya’ya gidip; bloke hesap açma işi bana biraz riskli geldi. Bloke hesap açıp, gitmediğim için net bilmiyorum ancak, finansal bir garanti bekliyorlarsa sizden bu yükümlülüklerinizi Türkiye’de halletmenizi öneririm.

      Güzel yorumunuz için ayrıca teşekkür eder, iyi hafta sonları dilerim.

  • Avatar Eralp Orkun Cihan // // Yorum

    Alp Bey merhaba;

    Öncelikle blogunuzdan inanılmaz faydalandığımızı belirtmek isterim. Çok faydalı oldu bizim için. Teşekkür ederiz.

    Biz 2 arkadaş üniversite adayı vizesine başvurduk. 4 Ağustos 2017’de görüşmeye girdik fakat 16 gün geçmesine rağmen hala yabancılar şubesinden cevap gelmediğini belirttiler. 11 gün sonra uçak biletim var. Ne yapmalıyım acaba? Vize geç çıkacak gibi görünüyor

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Eralp Bey,

      Güzel dilekleriniz için öncelikle teşekkürler.

      Her belgeyi doğru hazırladığınıza inanıyorsanız; iData’yı ve Alman Başkonsolosluğu’nu arayıp; bir sorun olup, olmadığını sorabilirsiniz. Yabancılar Şubesi’nden cevap gelmediğini kimler söyledi sizlere?

      16 gün öğrenci vizesi için oldukça uzun bir süre, sizin yerinizde olsam gidip bile sorgulayabilirdim. :-) Maalesef, içeride tanıdığınız yoksa aklıma gelen, fazladan yapabileceğiniz bir şey bulunmuyor.

      Umarım biletleriniz yanmaz, iyi akşamlar.

  • Avatar Erdem Özkaya // // Yorum

    Alp bey merhaba, biri çıksa da şöyle ayrıntılı bir şekilde süreci anlatsa diyordum ben de :) benim bir sorum olacak, Almanya’da master programı için kabul edildim ancak bir kaç eksik belge vardı, o evrakları verdiğimde şimdi okula sorcaz ve olumlu olumsuz bir cevap beklicez dedi. 3 hafta içinde cevap vermezlerse biz karar vercez dedi. Maalesef 3 hafta içinde okul kayıt tarihleri geçiyor, o yüzden okulda bu konuyu nereye sorduklarını biliyor musunuz acaba diye soracaktım ? Orası ile görüşebilirim belki. Şu ana kadar nereye sorduysam cevap alamadım, İyi günler

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Erdem Bey,
      Kim okulunuza soracakmış anlayamadım, Alman Başkonsolosluğu mu? Hiç böyle bir şey duymadım doğrusu, gideceğiniz okulun Uluslararası Ofisi en doğru adres olur bu soru için.
      Böyle özel durumlarınız varsa Uluslararası Ofis sizlere kayıt konusunda da yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

      Başarılar, her şey gönlünüzce olsun.

  • Avatar Erdem Özkaya // // Yorum

    Güncelleme: Valla herkes ayrı bir şey söylüyor ben de şaşırdım. İlk başta konsolosluk okula soruyor sanıyordum, sonra konsolosluğun yabancılar şubesine sorduğunu, onların da okuldan kabul beklediğini söylediler. Şimdi yabancılar şubesi de “konsolosluk bize soruyor ama biz okula sormuyoruz kendimiz cevaplıyoruz” dediler. Ortalık çok karışık. Yabancılar şubesinden işlemi nasıl hızlandırabilirim diye bilgi almaya çalışıyorum şimdi.

  • Avatar Nazlı // // Yorum

    Alp merhaba
    Ben motivasyon yazımı yazdım fakat aralıksız özgeçmiş (nedemek) anlayamadım. yani cv mizi mi yazacağız ?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Nazlı,
      Ben de aralıksız özgeçmişin ne olduğunu bilmiyorum doğrusu. Bir CV hazırlayıp, bu CV’de yazılanları düzgün bir dille paragrafta açıklayarak yazmanı önerebilirim. Düzgün bir şekilde CV’ni hazırlarsan; farklı bir belge olsa dahi çok dikkate alacaklarını sanmıyorum.

  • Avatar Çağla // // Yorum

    Öncelikle bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim bende erasmus için ulusal vizeye başvurdum fakat kabul belgemin orjinal hali henüz elime ulaşmadı ama okulun bana mail yolu ile yolladığı kabul mektubu var vize başvurusunda mail ile taranmış halinin çıktısını teslim etsem sorun olur mu acaba ?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Derslerin başlangıç tarihi Mart’tı, dolayısıyla orijinal kabul belgem de Mart tarihliydi, dil kursu ise Şubat’ta başlıyordu. Dil kursu kabul belgesi zamanında gelemeyeceğinden dolayı; e-mail ile gelen belgeyi vermiştim, herhangi bir problem yaratmamıştı.

  • Avatar samet // // Yorum

    Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim ben universite okumak icin almanyaya gidiyorum ve 5 ay boyunca dil egitimi alacagim ve okul bana B1.2 Anmeldebestätigung gonderdi ama orjinali elime gecmedi kargodan dolayi ama ayriyetten A2.1 icin orjinal kabul belgem var bu B1.2 si ile basvuracagik bir sıkınti olur mu? Benim 2gun sonra ankarada randevum var ve bu ikametgah yasasinin 55.maddesine ait ek belge istiyor ve vize basvuru formunun arkasinda var demissiniz sanirim ama benimkinde ikametgah yasasinin 54.maddesi olarak gozukuyor. Bir fark var mi acaba var ise 55.belgeyi nereden bulabilirim. Simdiden tesekkur ederim.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Samet Bey,
      Belge konusunda sıkıntı çıkarmazlar merak etmeyin. :-)
      54 – 55.Madde konusu da sürekli değişiyor, başvuru formunun arkasındakini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

  • Avatar samet // // Yorum

    Yorumunuz gercekten icimi rahatlatti cok cok tesekkurler umarim bir problem cikarmazlar. Birde son olarak seyi sormak istiyorum ben erasmus ile gitmeyecegim direk 3yil okumak icin basvurmustum suan universitedeyim ve benden guncel transcript istiyorlar bende hazirladim belgeyi sorum ise gercekten transcripte bakiyorlar mi bakiyorlarsa nekadar dikkate aliyorlar ve mulakatta neler soruyorlar. Iyi aksamlar.

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Mülakattan kastınız görüşme sanırım; neden ve ne amaçla gitmek istediğinize benzer sorular soruyorlar genelde. Transcriptime de bakmışlardır tabii ama öyle aman aman dikkatle incelememişlerdir.

  • Avatar Yavuzhan // // Yorum

    Merhabalar Alp Bey,

    Banka hesap özetlerinin türkçe olması bir sorun çıkartırmı acaba? birde pasaportun 2 adet fotokopisinde tüm sayfların mı fotokopi çektirilmesi gerekiyor. Teşekkürler Kolay gelsin

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba Yavuzhan Bey,

      Banka hesap özetlerinin Türkçe olması sorun olmaz.

      Fakat, diğer sorunuzdan çok emin değilim. Bana kalırsa; diğer sayfaları bastırmanıza gerek yok ama, garanti olsun, siz bastırın. Zaten ayırıyorlardı gereksiz olanları.

      Not: Tüm sayfalardan kasıt olarak; diğer tüm vize ve seyahetleriniz dediğinizi varsayarak yazdım, sayfalar boşsa tabii ki bastırmanıza gerek yok.

      İyi günler,
      Alp

  • Avatar Göknur // // Yorum

    Merhaba bu detaylı yazı için çok teşekkürler öncelikle, gerçekten çok aydınlatıcı oldu benim için.
    Benim de bir-kac sorum olacaktı.
    1. Ben Almaya da bir kurumla kendim görüşüp staj ayarladım. Ve daha az masraflı oldugunu öğrendiğim için öğrenci vizesi almaya çalışıyorum. Staj bu yaz 2 ay süreli olacak yani 90 günden az. Gönüllüleri staj olduğu için benim de ZAV denen belgeyi almam gerekiyor mu?
    2. Eğer SAV belgesini almam gerekiyorsa ki sanırım staj yapacağım kurum talep ediyormuş onu, bunun maddi bir masrafı var mıdır?
    3. Bu belgeyi almak için nasıl bir yol izlemem gerekir? Görüşmeler uzadı o sebeple kurumu en az iş yükü ile bu durumdan kurtarmak ıstiyorum hazır olması gerekn evrak ve işleri nelerdir bunu öğrenebilir miyim mümkünse:)

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,

      1- Maalesef bilgim yok, yanlış yönlendirmek istemem. Kabul aldığın şirkete sorman en doğrusu.
      2- Muhtemelen, şirketin ödeyeceği bir masraf bulunuyordur. İsviçre’de öyle, Almanya’da da geçerlidir diye düşünüyorum.
      3- Bildiklerimi elimden geldiğince aşağıdaki blog yazısında açıklamıştım:
      https://www.alpuzuner.com/almanyada-staj-yapma-ve-vize-uzatma-sureci/ Tam sorunun karşılığı değil belki ama umarım yardımcı olur.

  • Avatar Zeynep // // Yorum

    Merhaba, öncelikle blogunuz bu süreçte çok yardımcı oldu ben de Özyeğin Üniversitesindeyim ve önümüzdeki dönem Pforzheim’a gideceğim. (Hatta okuldaki konuyla ilgi çoğu kişiden daha çok yardımcı olduğunuzu söyleyebilirim.) Transkript yine International Office tarafından temin edildi ancak verdikleri Transkript nisan tarihli yani Erasmus için başvurduğum zamanki transkript. Benim vize başvurum Temmuz’da yani Elimdeki transkriptin üzerine bir dönem daha bitirmiş oluyorum. Sizce güncel tarihli transkript gerekli mi yoksa bana verilenle gidebilir miyim?

    • Alp Uzuner Alp Uzuner // // Yorum

      Merhaba,
      Bir problem olacağını düşünmüyorum. Ama okula endişenizi iletirseniz; yeni transcripti de vereceklerdir.

Yorum Bırak